ORDIN nr. 803 din 12 noiembrie 2001 privind aprobarea unor indicatori de expunere si/sau de efect biologic relevanti pentru stabilirea raspunsului specific al organismului la factori de risc de imbolnavire profesionala

ANEXA

 

3. Indicatori de raspuns

 

*nu sunt specifici

*pot fi utilizati pentru fundamentare strategie de sanatate si securitate la locul de munca

*nu reprezinta criterii pentru aplicare metodologie de incadrare a unor locuri de munca in conditii de munca deosebite

 

NOXA PROFESIONALA

EFECTE

ZGOMOT

 

n.a.e.c.s.
cu valori mai mari de 60 dB(A) pentru solicitarea neuropsihica deosebita si
>75 dB(A) pentru solicitarea neuropsihica crescuta

*Deplasarea temporara a pragurilor auditive pe frecventele inalte (4000-8000 Hz) semnificativ statistic sau cu 6-10 dB la mai mult de 35% din subiecti la sfarsitul activitatii versus inceput.
*Scaderea capacitatii de concentrare si a atentiei: evaluare prin scaderea semnificativ statistica sau la mai mult de 35% din subiecti a indicatorilor de la testele specifice la starsitul activitatii versus inceput.
*scaderea timpilor de reactie la stimuli auditivi si/sau vizuali semnificativ statistic sau la mai mult de 35% din subiecti la sfarsitul activitatii versus inceput.
*Acuze auditive la mai mult de 35% din subiecti la sfarsitul activitatii versus inceput.
*Cresterea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale cu mai mult de 10 mmHg cu valorile de referinta, subdenivelarea segmentului ST-T cu mai mult de 1 mm, tulburari de ritm cardiac sau de conducere in timpul activitatii.

UNDE ELECTROMAGNETICE

 

1. Din domeniu vizibil (Iluminat): Nivele de iluminare foarte mari sau foarte mici in raport cu nivelele prevazute de Anexa 19 din Normele Generale de Protectia Muncii sau cu valoarea de 250-300 Ix recomandata pentru activitatea la videoterminale de SR EN 29241(numai in cazul in care nivelele de iluminare nu pot fi corectate datorita specificului activitatii: studiouri si platouri radio - TV, studiouri si laboratoare foto, sali de dirijare trafic aerian, conducatori mijloace de transport, etc.)

*Modificari semnificative statistic sau la mai mult de 35% din subiecti la sfarsitul activitatii versus inceput ale urmatorilor indicatori: acuitatea vizuala, functia de acomodare si convergenta oculara, functia de adaptare la intuneric ebluisarea, campul vizual, simtul cromatic, viteza perceptiei vizuale, miscarile oculopalpebrale (numar clipiri/ninut), timpul de reactie la stimuli vizuali, auditivi si/sau combinatii ale acestora frecventa critica de fuziune a imaginilor luminoase.
*Acuze vizuale si oculare la mai mult de 35 % din subiecti.

2. Din domeniu infrarosu
(radiatie calorica): pentru unele locuri de munca unde sursa de cadura este reprezentata de radiatia solara
- in anotimpul cald temperatura uscata a aerului depaseste valoarea de 30-32 grade C si nu se pot aplica prevederile ordonantei nr. 99/2000.
- in anotimpul rece temperatura uscata a aerului mai mica de 12-10 grade C (pentru locurila de munca din exterior sau din mijloacele de transport unde nu se pot aplica masuri tehnice).

*Scaderea capacitatii de concentrare si a atentiei semnificativ statistic sau la mai mult de 35% din subiecti la sfarsitul activitatii versus inceput.
*Disconfort termic evaluat pe baza standardului SR EN 27730.
*Coordonarea psihomotorie: modificari ale indicatorilor de randament si corectitudine la probe, semnificative statistic sau la mai mult de 35% din subiecti la sfarsitul activitatii versus inceput.
*Limita inferioara a suportabilitatii organismului uman.
*Coordonarea psihomotorie: modificari ale indicatorilor de randament si corectitudine la probe, semnificative statistic sau la mai mult de 35% din subiecti la sfarsitul activiatii versus inceput.

*Scaderea temperaturii cutanate la nivel periferic.

3. din domeniu microunde si radiofrecventa

Modificatori ale utmatorilor indicatori comparativ cu vatorile de referinta:
- hematologici si imunologiciacaderea numarului de eritrocite,cresterea numarului de neutrofile,macrofage,scaderea numanttui de limfocite T si NK
- cardiovasculari: modificari ate frecventei cardiace, ale tensiunii arteriale, denive)ari ale segtnentului STT,tulburari de ritm cardiac si de conducere.
- Endocrini: scaderea nivelului plasmatic al STH, cresterea FSH si LH, scaderea T4, melatoninei, cresterea cortizonului si corticosteronului.
- Examen speicfic pentru determinarea tulburarilor de dinamica sexuala.
- Examen oftahnologic pentru depistarea cataractei
- Precventa acuzelor raportate (cefalee, ameteli, astenie, palpitatii, transpiratii profuze, anxietate, scadere pondeerala,hipotonie muscutara).

4. Vibratii

 

4a. Pentru vibratii discutate in anexele nr. 32-33-34 din Normele Generale de Protectia Muncii

*Scaderea capacitatii de concentrare si a atentiei semnificativ statistic sau la mai mult de 35% din subiecti la sfarsitul activitatii versus inceput.
*Coordonarea psihomotorie ale indicatorilor de randament si corectitudine la probe, semnificative statistic sau la mai mult de 35% din subiecti la sfarsitul activitatii versus inceput.
*Frecveta acuzelor raportate sau a indicatorilor de morbiditate crescuti pentru leziuni ale aparatului locomotor ( in special coloana vertebrala lombara),aparatului cardiovascular (HTA si cardiopatie ischemica si afectiuni neuropsihice.

4b. Pentru vibratii discutate in anexa nr. 35-36 din Normele Genera)e de Protectia Muncii

*Modificari semnificafive static sau la mai mult de 35% din subiecti la testul de provocare la rece sau testul presor la rece comparativ de referinta.
*Frecventa acuzelor raporate sau a indicatorilor de morbiditate pentru afectiuni ale aparatului locomotor (in special la nivelul membrelor superioare), ale aparatului digestiv si sistemului nervos (parestezii, tulburari trofice, leziuni electromiografice).

 

INDICATORI (PARAMETRI) VALORI NESPECIFICE OBSERVATII
1. INDICATORI FIZIOLOGICI
1.a. Frecventa cardiaca Cresterea frecventei cardiace instantanee sau medie/minut cu mai mult de 20 batai comparativ cu valorile de referinta Reactie de stres determinata de solicitarea cognitiva (mentala) si/sau cumul de factori nocivi (stres si suprasolicitare neuropsihica, zgomot, microclimat nefavorabil
Cresterea frecventei cardiace instantanee sau medie/minut cu mai mult de 40 de batai comparativ cu valorile de referinta Reactie de stres determinata de solicitarea cognitiova (mental-emotional)- in procesele de munca cu constringere temporala, cu factori necontrolabili, activitate cu publicul
Scaderea semnificativ statistica sau ta mai mult I de 35 % din subiecti a frecventei cardiace medii/ciclu de activitate comparativ cu valorile de referinta sau din celelalte cicluri de activitate Oboseala neuropsihica in activitati monoton repetitive (conducere mijloace de transport, supraveghere panouri de comanda, etc)
1.b. Parametrii variabilitatii frecventei cardiace (densitatea de putere in banda a LF, HF, raportul LF/HF, etc) Modificari (cresteri sau scaderi) in raport eu valorile de referinta sau in raport cu valorile medii/ciclu de activitate la mai mult de 35 % din subiecti sau modificari semnificative statistic pe esantion reprezentativ de personal Markeri pentru solicitarea cognitiva (mentala si mental-emotionala)
1.c. Tulburari de ritm cardiac si conducere, denivelari ale segmentului ST-T (modificari tranzitorii) Prezenta tulburarilor de ritm cardiac si conducere in timpul activitatii Sub si supra denivelari ale segmentului ST-T mai mari de 1 mm in timpul activitatii Manifestari determinate de expunere la cumul de factori nocivi (stres si suprasolicitare neuropsihica, zgomot, microclimat nefavorabil, cimpuri electromagnetice
1.d. Modificari ale tensiunii arteriale Cresterea tensiunii arteriale sistolice si/sau diastolice cu mai mult de 10 mmHg pe parcursul activitatii comparativ cu valorile medii/perioada monitorizata sau cu valorile de referinta Reactie de stres determinata de solicitarea cognitiva (mentala) si/sau cumul de factori nocivi (stres si suprasolicitare neuropsihica, zgomot, microclimat nefavorabil
Cresterea tensiunii arteriale sistolice si/sau diastolice cu mai mult de 40 mmHg pe parcursul activitatii comparativ cu valorile medii/perioada monitorizata sau cu valorile de referinta Reactie de stres determinata de solicitarea cognitiva (mental-emotionala r in procesele de munca cu constringere temporala, cu factori necontrolabili, activitate cu publicul
2. INDICATORI ENDOCRINI
2.a. modificari ale concentratiei urinare sau serice a catecolaminelor si/sau a acidului vanilmandelic Cresteri sau scaderi semnificative statistic la sfirsitul activitatii versus inceput sau
Cresteri sau scaderi la mai mult de 35% din subiecti la sfirsitul activitatii versus inceput
Reactie de stres in activitati cu solicitare neuropsihica deosebita
2.6. Modificari ale concentratiei hormonilor corticosteroizi (cortizol seric sau salivar, ACTH, etc) Exemplu: cresterea concentratiei de cortizol salivar cu mai mult de un ng/ml la doua detetminari succesive pe parcursul activitatii sau cresterea concentratiei de cortizol salivar cu mai mult de 15 % fata de valorile asteptate pentru un anume moment al zilei Reactie de stres in activitati cu solicitare neuropsihica deosebita
2.c. Modificari ale concentratiei de prolactina Cresterea concentratiei de prolactina semnificativ statistic sau la mai mult de 35% din subiecti com arativ cu valorile de referinta Reactie de stres in activitati cu solicitare neuropsihica deosebita
3. Indicatori biochimici: trigliceride serice, colesterol total, HDL colesterol, fibrinogen, timp de coagulare Cresterea trigliceridelor serice, colesterolului total, scaderea HDL colesterolului, cresterea - fibrinogenului, scaderea timpului de coagulare comparativ cu valorile normale Reactie de stres in activitati cu solicitare neuropsihica deosebita
4. INDICATORI PSIHOFIZIOLOGICI
4.a. Analizatorul vizual: acuitatea vizuala, functia de acomodare si convergenta oculara, functia de adaptare la intuneric, ebluisarea, cimpul vizual, simtul cromatic, viteza perceptiei vizuale, miscarile oculopalpebrale numar clipiri/minut Modificari semnificative statistic sau la mai mult de 35% din subiecti ta sfirsitul activitatii versus inceput Oboseala psihofiziologica
4.b. Analizatorul auditiv: pragurile auditive Deplasarea temporara semnificativa statistic sau la mai mult de 35% din subiecti la sfirsitul activitatii versus inceput (in special deplasarea pragurilor auditive cu 5-10 dB pe frecventele inalte) Oboseala psihofiziologica
5. INDICATORI PSIHOLOGICI
5.a. Timpul de reactie la stimuli vizuali, auditivi si/sau combinatii ale acestora Cresteri ale latentelor psihomotorii ' semnificative statistic sau la mai mult de 35% din subiecti la sfirsitul activitatii versus inceput Oboseala psihofiziologica
5.b. frecventa critica de fuziune a imaginilor luminoase Scaderei semnificative statistic sau la mai mult de 35 % din subiecti ta sfirsitul activitatii versus inceput Oboseala psihofiziologica
5.c. coordonarea psihomotorie Modificari ale indicatoritor de randament si corectitudine la probe semnificative statistic sau la mai mult de 35 % din subiecti la sfirsitul activitatii versus inceput Oboseala sau hiperactivare psihofiziologica
5.d. reflexul electrodermal. Cresteri ale rezistentei electrice a pielii semnificafive statistic sau la mai mult de 35 % din subiecti la sfirsitul activitatii versus inceput Oboseala sau hiperactivare psihofiziologica
5.e. volumul, distributia si concentrarea atentiei Modificari semnificative statistic sau ta mai mult de 35 % din subiecti la sfirsitul activitatii versus inceput Oboseala sau hiperactivare psihofiziologica
5.f memoria de durata scurta si medie Scaderi ale volumului, duratei de pastrare si capacitatii de reproducere semnificative statistic sau la mai mult de 35 % din subiecti la sfirsitul activitatii versus inceput Oboseala sau hiperactivare psihofiziologica
5.g. randamentul proceselor nervoase superioare (analiza-sinteza, rationament, gindire logica, reprezentare spatiala) Modificari semnificative statistic sau la mai mult de 35 % din subiecti la sfirsitul activitatii versus inceput Oboseala sau hiperactivare psihofiziologica
6. INDICATORI PSIHOCOMPORTAMENTALI
6.a. frecventa acuzelor raportate
(psihoafective, neurovegetative, senzitiv-senzoriale, tulburari de somn si insertie sociala)
Raportate de mai mult de 35% din subiecti la limitele de atentionare ale scalelor respective Oboseala sau hiperactivare psihofiziologica
6.b. Neuroticism, anxietate, oboseala, hiperactivare-hipoactivare, sindroamele stres-dependente de bum-out, tense si mobing Prezente la mai mult de 35% din subiecti la limitele de atentionare ale probelor respective Oboseala sau hiperactivare psihofiziologica
6.c. Modificari ale dinamicii si structurii personalitatii Prezente la mai mult de 35% din subiecti la limitele de atentionare ale probelor respective