ATRIBUTIILE INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA

 

Controleaza aplicarea prevederilor legale referitoare la relatiile de munca, la securitatea si sanatatea īn munca, la protectia salariatilor care lucreaza īn conditii deosebite si a prevederilor legale referitoare la asigurarile sociale.

Organizeaza si pastreaza evidenta angajatorilor din sectorul privat.

Īnregistreaza si organizeaza evidenta persoanelor care desfasoara activitate pe baza de contracte individuale de munca la angajatorii aflati īn evidenta sa, verifica respectarea legalitatii privind incheierea, modificarea, suspendarea si īncetarea acestora.

Pastreaza, gestioneaza si completeaza carnete de munca ale salariatilor angajatorilor aflati īn evidenta sa si verifica pastrarea , gestionarea si completarea acestora de catre angajatorii din sectorul public, mixt si alte categorii de angajatori.

Emite autorizatii din punct de vedere al protectiei muncii si verifica respectarea conditiilor pentru care s-au eliberat aceste autorizatii.

Avizeaza existenta conditiilor deosebite de munca.

Controleaza aplicarea corecta si unitara a legilor si a celorlalte acte normative care reglementeaza securitatea si sanatatea īn munca īn sectoarele public, privat si mixt.

Controleaza modul īn care sunt īndeplinite obligatiile unitatilor referitoare la instruirea personalului privind normele de protectia muncii.

Controleaza modul īn care se face īnregistrarea, evidenta si raportarea accidentelor de munca si bolilor profesionale de catre agentii economici.

Cerceteaza sub aspectul cauzelor si al raspunderilor, accidentele care au produs invaliditate, deces precum si accidentele colective si incidentele periculoase.